
Tenim clar que una de les competències més importants que han d’assolir els alumnes és la d'”Aprendre a Aprendre”.
Però vivim en un mon en que construïm el coneixement entre tots. No només aprenem sols. I es tant important el que aconseguim destriar de l’allau d’informació en xarxa com el que ens ensenya el company de qui ens en fiem. La feina és interacció, encara que sigui des de casa, i una de les claus per al treball col·laboratiu és “fer-se entendre”.
Penso per tant que els professors hem d’aconseguir que els alumnes aprenguin a ensenyar. I en conseqüencia, els professors hem de ser competents en: “ensenyar a ensenyar”.
La pedagogia ha anat apostant cada cop més perquè el procés d’aprenentatge sigui transparent i autoconscient. Els alumnes saben els que se’ls demana, saben el contingut del curs, saben com se’ls avalua, s’avaluen ells mateixos, es posen problemes entre ells, treballen en grup, decideixen. El darrer pas en el viatge del professor dipositari de coneixement al professor guia és ensenyar-los a ensenyar. Explicar-los tots els trucs que fem servir per motivar-los. Guardant-nos en algun per a la sorpresa, com ells també hauran de fer.
Ensenyar-los a ensenyar inclou ensenyar-los a parlar en públic, a motivar un grup, a comunicar, saber-se explicar, a buscar exemples que integrin sentits físics, posar a prova, escoltar, dialogar…
Ensenyar-los a ensenyar és una de les competències més poderoses que els podem transmetre, perquè ensenyar és una de les millors maneres d’aprendre (per això ens agrada tant).
La imatge prové del blog Motiva el conocimiento