Senzillament planetes

cellarius_ptolemaic_system-2

Resulta que els planetes que no pertanyen al nostre sistema solar els anomenem «exoplanetes». No em sembla bé. Ja hi tornema ser! Seguim creient que l’home és el centre de l’Univers, encara que sigui per una qüestió lingüística.

La denominació «planetes extrasolars» no és gaire millor; sembla que es refereixi a  planetes que vagen per l’espai, sense orbitar entorn de cap estrella.

Entenc que és difícil buscar-ne una denominació específica, perquè el nostre punt de referència de coordenades és el sistema solar i en qualsevol referència acaba sortint el Sol. Per exemple, en podríem dir: «planetes que orbiten entorn d’estrelles diferents del Sol».

Però perquè no en diem senzillament «planetes»? Aviat les notícies científiques s’ompliran dia rere dia de la descoberta de més planetes que orbiten al voltant d’estrelles lluny del Sol. Diem-los pel nom que es mereixen, sense afegits. I en el cas més improbable (que no impossible) que descobrim nous planetes al sistema solar, llavors sí, ho indicarem específicament: «planeta del sistema solar».

I si a l’estrella ja li hem donat nom, fem referència als planetes en referència a ella. I així, la notícia apassionant d’avui la podem titular senzillament: s’han descobert set nous planetes que orbiten l’estrella TRAPPIST-1.

pia21425_-_trappist-1_statistics_table-2


Credit: NASA/JPL-Caltech

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s