Què podem fer per redreçar el canvi climàtic?

all-hands-working-together_494536-2.jpgAquestes són les meves reflexions:

1. Acceptar que no és intuïtiu

Tenim instint de supervivència individual, però no planetari. Que els recursos del planeta són finits és un concepte adquirit, no el tenim en el codi genètic. Si volem resoldre el més gran problema que ha tingut la humanitat fins ara, ens hem d’inventar maneres per percebre’l de forma intuïtiva, i crear accions col·lectives que transcendeixin l’individu i el dia a dia. La força de voluntat i la conscienciació no són estratagemes prou resistents per a tant gran empresa. La voràgine del dia a dia es capaç de torçar els més bons propòsits. Ens cal decidir que ho volem fer, i després lligar-nos a aquesta voluntat, com Ulisses per poder escoltar les sirenes.

2. Actuar a nivell local

L’actuació dels governs és necessària però lenta; no respon al ritme del canvi de l’ecosistema planetari. L’actuació individual és necessària però insuficient per a tirar endavant decisions col·lectives. Ens cal el reforç del grup. La pressió del grup. Si tots els del meu voltant agafen el cotxe, no es realista exigir-me que em desplaci sense. Les decisions que més ens emplaçaran a actuar són les que prenguem amb qui estimem i amb qui competim laboralment.

3. Actuem

En el transport

Exigim als governs locals que ens prohibeixin anar amb vehicles que cremen hidrocarburs. Al barri, a la ciutat, a la comarca, a la província. Exigim-los que potenciïn, de forma immediata, el transport públic. Trens i més trens. Doble via a tot arreu. Que la via única no pugui ser l’excusa per limitar els horaris. No trens més ràpids, sí trens que arribin a tot arreu. Necessitem carrils bicis per anar de tot arreu a tot arreu.

En la generació d’energia

Exigim als governs locals que apostin per a la generació i distribució d’energia elèctrica per sobre de cap altre. Exigim un pla per substituir totes les centrals tèrmiques en centrals solars o eòliques. Exigim minimitzar el transport de l’energia i potenciar la generació local. Exigim fortes ajudes a la inversió en investigació de plaques solars, bateries, generadors eòlics. Exigim la potenciació de totes les lleis que afavoreixen els parcs de generació elèctrica a partir d’energies renovables. Si algunes lleis hem de desobeir, que siguin les que penalitzen la generació d’energia elèctrica individual.

Demanem que ens afecti a la butxaca

Més impostos per als residus. Més ajudes per a la investigació. Més impostos per a habitatges mal aïllats. Més ajudes per aïllar-los. Més impostos per als viatges de treball. Més ajudes a la digitalització d’empreses. Més impostos als productes d’un sol ús. Més ajudes per comprar vehicles elèctrics. Encara més ajudes per a la investigació.

No ens ho gastem tot

Decidim de no ocupar territoris. Conservem espècies i ecosistemes inalterables. Decidim que l’home no entri a més del 50% del planeta, o del 90% si cal, mentre no estiguem segurs que ens farà falta per a mantenir l’equilibri de Gaia.

Votem

Demanem a les nostres institucions referèndums i consultes per decidir col·lectivament totes aquestes actuacions. O com a mínim, votem sempre que podem a partits i institucions les persones que poden incidir més en redreçar el canvi climàtic.

4. És urgent

L’augment mitjà de temperatura planetària segueix un ritme inaudit en la història del planeta. Aquest és l’indicador més clar, entre d’altres, que estem canviant com mai l’ecosistema planetari. Seguir així tindrà alts costos socials i econòmics no només per als nostres fills, també per a nosaltres. Més val posar-hi remei quant abans millor. Sortirà més a compte. Si ja hem fet tard, només ho sabrem a posteriori; de res serveix discutir-ho ara. No tenim una planeta de proves. Podem confiar que tard o d’hora ho resoldrem amb solucions tecnològiques brillants, però mentrestant, ens hem d’afanyar a resoldre-ho canviant la nostra forma de vida.

5. Per viure millor

La majoria de les accions que puguem prendre per a salvaguardar l’ecosistema planetari són també les que hauríem de prendre per viure en un món més saludable, més confortable i menys estressant. Només la millora de la qualitat de l’aire a les ciutats ja valdria tot l’esforç. Que serveixi doncs com a estímul afegit per actuar amb urgència.

PS

La imatge de dalt l’he tret d’aquí. Pels qui reaccionen millor amb la por poso aquesta imatge alternativa a on es veu com el canvi climàtic afecta també a les parts submergides del planeta; en aquest cas a la gran barrera de corall australiana.94489c045e27b23e53df8ee4f2085ad6.jpg

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s