Els colors de la memòria a Tots els matins del món

61x50-Costa-brava-1170x959 Vitaliy Leshukov

El programa de Catalunya Música Tots els matins del món, m’ha sorprès amb una proposta basada en el llibre que vaig escriure amb el meu germà Daniel: “Els colors de la memòria”.

Es tracta de fragments narrats de la novel·la que donen peu a un fragment musical o sonor. La combinació de text i música que han aconseguit la trobo preciosa, i no només perquè en sigui part implicada! La veu es d’Adolf Beltran. El muntatge musical no ho sé, però potencia el paisatge sonor de les paraules més del que vam imaginar en escriure-les.

1r fragment

“Va enfilar amb la bicicleta el carrer dels Pescadors fins a arribar al taller. Les portes eren obertes i hi sonava música clàssica. (…)”

Música: De fons, 1r mov., “Allegretto Cantabile”, del Concertino per a violí i orquestra de corda, op. 42, de Mieczysław Weinberg. De tema, el 3r mov., “Allegro moderato poco rubato”, d’aquesta mateixa obra.

2n fragment

“Aquest és un dels pocs espais de la ciutat on regna el xivarri a primera hora del matí. En Ferran hi va sovint, una mitjana de dos cops al mes; es dedica a recuperar coses antigues per restaurar-les o trobar-los una utilitat diferent, (…)”

Música: “Market place”, escrita per Ravon Darnell, Ray Stanley i Scott Johnson.

3r fragment

“Quan la Mariona torna al poble, sola, amb el cotxe de la mare, un dia núvol del mes de febrer, el vent és l’amo i senyor de la situació. Des d’uns quants revolts abans d’arribar-hi, s’endevina la seva força per les pinzellades de blanc sobre les crestes de les onades. (…)”

Música: “Cantus in memoriam Benjamin Britten”, per a orquestra de corda campana, d’Arvo Pärt.

4t fragment

“Quan van arribar a la galeria, el noi que els havia d’obrir el magatzem encara no hi era. Van haver d’esperar ben bé mitja hora fins que va aparèixer, amb una boina al cap, tot xiulant una melodia d’un anunci d’un automòbil inspirada en una de les simfonies de Mahler, (…)”

Música: “Allegro energico ma non troppo”, 1r mov. de la Simfonia n. 6 en la m, de Gustav Mahler.

5è i 6è fragments

“Aleshores els va interrompre l’Anton, que va arribar esbufegant amb un embalum rectangular sota el braç que tenia tot l’aspecte d’un quadre. (…)”

“L’impacte que li va causar l’explosió de colors en arribar al poble va ser tan gran que, gairebé per respecte, va tardar una setmana a combinar els seus en una tela. Aquell bielorús alegre, Marc Chagall, amb qui va fer coneixença, li va revelar que a ell li havia passat exactament el mateix. (…)”

Música: De fons, “Canto del pescador” DLRIII:8 i “Andantino espressivo” DLRIV:11, d’Enric Granados. De tema, “Les flors de maig”, de Josep Anselm Clavé.

 

Els mateixos fragments a la web del programa els teniu en aquests enllaços

http://www.ccma.cat/catradio/alacarta/tots-els-matins-del-mon/literatura-i-musica/audio/1001822/

http://www.ccma.cat/catradio/alacarta/tots-els-matins-del-mon/literatura-i-musica/audio/1001952/

http://www.ccma.cat/catradio/alacarta/tots-els-matins-del-mon/literatura-i-musica/audio/1002098/

http://www.ccma.cat/catradio/alacarta/tots-els-matins-del-mon/literatura-i-musica/audio/1002222/

http://www.ccma.cat/catradio/alacarta/tots-els-matins-del-mon/literatura-i-musica/audio/1002391/

 

La imatge del l’entrada és de Vitaliy Leshukov

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s