Objectes a classe

En la meva missió de professor de Secundària, de tant en tant porto objectes a classe.

S’ha escrit força sobre les virtuts de portar “coses” a l’aula: la connexió amb la realitat, captar l’atenció dels alumnes, el factor sorpresa, la connexió emocional, canviar el ritme, fer servir els cinc sentits o més. En tot cas, la llavor sempre és, per a mi, que constitueixin una eina per il·lustrar millor una explicació.

A continuació repasso alguns dels objectes que he portat aquest curs que ara acaba, el 2021/2022.

Objectes matemàtics

El mesurador làser té molt èxit. El deixo individualment als alumnes més responsables. Permet mesurar alçades molt altes i inabastables. En el cas de la nostra escola de l’eixample, ens permet saber l’alçada del carrer a un balcó o d’un balcó al carrer. No acostumen a encertar la seva estimació i per tant té un punt de revelació.

El vam fer servir per a una activitat d’estimació de mesures reals: van haver de mesurar espais i objectes de l’entorn, fer-ne una fotografia, i muntar un Kahoot convidant els companys a intentar encertar per aproximació les mesures reals.


El pot de nata amb un 10 % gratis és un dels meus objectes preferits per iniciar el tema del tant per cent a 1r d’ESO. Començo expressant la meva indignació -una mica teatralitzada-, per la publicitat enganyosa d’aquest grafisme. I deixo temps perquè esbrinin el perquè de la meva indignació. Sovint els costa veure-ho, i els faig reflexionar que és precisament això el que ho fa enganyós i m’indigna.

Finalment els faig mesurar l’alçada del pot i l’alçada de la franja vermella, i calcular el % real que representaria gràficament la franja vermella en relació a l’alçada total.


El cordill de 13 nusos equiespaiats és un objecte que els faig fer a tots individualment. Entraria en activitats d’aula, però com que en porto un fet de casa, m’autoritzo a posar-ho en aquest recull.

Segurament ja sabeu que era l’eina que feien servir a l’Antic Egipte per marcar un angle recte. Vaja, que un escaire portàtil. Només cal construir un triangle amb un tram de corda de 3 costats, un altre de 4 i un altre de 5, perquè com molt bé sabem, 3, 4 i 5 és una terna pitagòrica. El component d’efecte sorpresa i revelació també és gratificant per als profes. Ets sents una mica mag.


La meva col·lecció de puzles per alliberar és un objecte comodí que em serveix un cop l’any per a una sessió en la qual ens ha sobrat temps, o a final de trimestre o de curs, quan ja està tot dat i beneït. No interessen a tothom, és clar! Si els alumnes son bons i responsables, ho amplio portant alguna peça de la meva col·lecció de Hanayamas.


Objectes per a Física i Química

La bombona de gas de CO2 comprimit. A casa en tenim perquè fem aigua amb gas amb SodaStream©. Surt a compte a la llarga! En porto una gairebé buida però que encara té prou pressió. Premo la vàlvula i el soroll del gas quan surt fa callar a tots els alumnes. Tenim ensurt i un bon efecte sorpresa assegurats. La bombona permet diverses explicacions en l’àrea de la física: compressibilitat dels gasos, canvi d’estat….


Una xeringa és un objecte simple que pot passar de mà en mà per comprovar la poca compressibilitat dels líquids i la molta dels gasos.

Està bé que comprovin que si hi ha aire dins la xeringa, quan estiren o premen l’èmbol torna a la mateixa posició. Per què?

Està clar que el laboratori de física i química permet més profunditat d’experiències, però hi ha moltes coses que es poden fer a l’aula amb objectes senzills.


Sempre duc a sobre un mini globus terraqüi. El trec un mínim de dos cops l’any, per qualsevol explicació del sistema solar, per parlar de la definició del metre, per veure els fusos horaris… i el curs que ve per altres coses que ja se’ns acudiran. Cal dir que també és una maquineta de fer punta.


Economia

Em toca fer també classes d’economia a Batxillerat. I el dia de parlar de gestió de stocs sempre els porto un pot de salsa BBQ del Mercadona. Els ho deixo inspeccionar i els pregunto perquè creuen que els ho he portat.

La resposta és la banda transparent que indica el nivell que queda del producte, i la marca “Apuntar para comprar” quan en queda menys d’un 15%. Trobo que és una idea de màrqueting genial. I una explicació perfecta del concepte de “punt de comanda”, que després ho lliguem amb el concepte de “estoc de seguretat”, dins del tema de logística i gestió de mercaderies.


I el curs que ve, més!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s